s2

Ce sa facem si ce nu in prevenirea escarelor

Pentru a preveni aparitia escarelor, pacientii expusi trebuie evaluati in asa fel incat actiunea factorilor de risc sa poata fi redusa. Principalul factor de risc il reprezinta imobilitatea sau limitarea posibilitatii de miscare, alaturi de alti factori agravanti precum incontinenta, starea de nutritie si hidratatare precara, starea de inconstienta. Pentru diminuarea sau inlaturarea acestor factori ar trebui respectate urmatoarele reguli:

1 Repozitionarea pacientului la 1-2 ore, acest lucru prevenind afectarea circulatiei in zonele supuse presiunii;
2 Acordarea unei atentii deosebite asternuturilor, astfel incat acestea sa nu formeze cute, in zonele predispuse formarii escarelor: zona sacrala, fese, omoplati, coate, genunchi, calcaie;
3 Utilizarea diverselor produse antiescare: saltea escare, perne, paturi medicale;
4 Protejarea epidermei de umiditatea excesiva;
5 Limitarea la maxim a perioadelor de stat in sezut, eliberarea presiunii periodic si eliminarea oricarui punct de presiune;
6 Alimentatie echilibrata, cu un aport optim de proteine si lichide si hidratarea epidermei cu diferite creme care stimuleaza circulatia sangelui.
Persoanele imobilizate in scaune cu rotile, au ca zone predispuse la aparitia escarelor: coccisul sau fesele, omoplatii sau coloana vertebrala, partea interioara a membrelor, zona occipitala.
In cazul persoanelor imobilizate la pat, zonele predispuse formarii de escare sunt: spatele, marginile urechii, umerii sau omoplatii, soldurile, calcaiele, gleznele sau zona interioara a genunchiului.
Tratamentul escarelor deja aparute se realizeaza cu ajutorul pansamentelor antiescare moderne. Tratamentul cu aceste pansamente hidroactive consta in curatarea plagii, cu pastrarea tesutului sanatos intact.

Ingrijirea escarelor de decubit se poate face cu aceste pansamente hidroactive in stadiul I, II si mai rar in stadiul III. Alaturi de tratamentul modern al escarelor trebuie respectate anumite reguli precum: pansamentele se schimba cu manusi de unica folosinta, spalarea ranii se face cu compresa sterila si sapun neutru, daca rana este infectata curatarea se poate face cu solutie iodata, pozitionarea pacientului pe zona opusa localizarii ranii.

0
×